HEMŞİNLİ

HEMŞİNLİ KİMDİR?

Hemşinli; Hemşin coğrafyasında yaşayan insanlara verilen ortak isimdir.

Bölgenin kadim halklarından olan İskitler, Kıpçaklar, Kumanlar, Hunlar, Çepniler, Peçenekler, Bulgarlar ve daha sonra yerleşen Türkmen boylarının dışında bölge halklarından birisi de gayri müslimlerin hepsi için söylenen Ermenilerdir. 

Osmanlı kayıtlarında sadece dinen kayıtlar vardır. Osmanlı o bölgede etnik bir sıfatlandırma yapmamış ve yerli halkı Müslümanlar ve Ermeniler diye ikiye ayırmıştır.
Bir çok başka kayıtlar ise kullanılan Ermeni sıfatlandırmasının etnik bir yapı olarak sadece ermenileri değil, topluluk içerisinde gayrimüslim olarak Rumları, Yahudileri ve hatta gayrimüslim Türklerin de olduğunu göstermiştir.

Hemşinliler; Anadolu mozaiği diye tarif edilen sözde bir bütünlüğün içerisinde ki azınlık bir halk değil, aksine Türkiye Cumhuriyetinin kurucu kadrosu içerisinde de yer almış, Gurbetçilikleri kazandıkları deneyimleri ile her ilimize yayılmış bir toplumdur.

Bölgedeki yaşam şartlarının zorluğu müslümanlarda olduğu gibi gayrimüslim toplulukları da sık sık rahatsız etmiş ve bölge sürekli göç vermiştir. 
Bu suretle bölgede sürekli bir sirkülasyon oluşmuştur.

HEMŞİN TARİHİ

Bölge tarihi ile ilgili ortaya atılan bir çok bilgi gözükmesine rağmen, Bölge ile ilgili kaynaklara dayanan resmi bir tarih mevcut değildir.
Yazılan tarihlerin kaynaklarına girdiğiniz zaman bir, iki misyoner ermeni papazının varsayımlarının, bugün için resmi tarih olarak insanlara dikte ettirilmeye çalışıldığını gözlemleyebilirsiniz.
Hemşin ve Hemşinli ismi osmanlılardan evvel kullanılmamıştır.